A nőgyógyászati ultrahang vizsgálatok során a belső női nemi szerveket vizsgáljuk. Megnézzük a méhet, a petefészkeket, illetve átvizsgáljuk az egész kismedencét. Lehetőség van az alhasi, kismedencei fájdalom tisztázására, a térfoglaló folyamatok diagnosztizálására, egyéb nőgyógyászati fejlődési rendellenességek alátámasztására. A vizsgálat fontos szerepet játszik a meddőség hátterének felderítésében is.
Fontos tudni, hogy az esetek többségében a nőgyógyászati ultrahang alatt egy hüvelyi vizsgálatot értünk. A hüvelyi vizsgálófej közelebb helyezkedik el a kismedencei szervekhez, ezért azokat részletesebben, nagyobb felbontással láthatjuk. Érdemes úgy készülni rá, mint egy rákszűrésre.Ultrahangos petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy)
A HYCOSY a méhüreg és a petevezetők ultrahangos, kontrasztanyagos vizsgálata. A meddőségi kivizsgálás keretében fontos lépcsőfok a petevezeték átjárhatóságának tisztázása. Ennek legkíméletesebb formája ultrahanggal történik. A beavatkozáshoz ugyan úgy kell készülni, mint egy rákszűréshez. Egy vékony műanyag csövet dugunk be a méhszájba. Ezen keresztül különböző kontrasztanyagokat nyomunk be a méh üregébe. A kontrasztanyag belülről körberajzolja a méh üregét, így meg lehet ítélni, alkamas-e az embrió befogadására. Ha a méhnek valami alaki eltérése, fejlődési rendellenessége van, az egyértelműen kiderül a vizsgálatból. A kontrasztanyag a petevezetékeken keresztül áramlik ki a méh üregéből, így meg lehet állapítani egyértelműen, hogy átjárhatóak-e.
Gyakori kérdés szokott lenni, hogy fájdalmas-e a vizsgálat?                                                                  Amikor a kontrasztanyagot benyomjuk a méh üregébe, az belülről feszítő érzést okoz, ami megfelel egy menzesz-szerű fájdalomnak. Célszerű még otthon a vizsgálat előtt egy órával fájdalom csillapítót bevenni. A beavatkozást követő napon még lehetnek kisebb alhasi fájdalmak. Ezekre enyhe fájdalomcsillapító szedése elegendő. Előfordulhat még kisebb vérezgetés, bővebb folyás a méhszájon keresztül kiürülő kontrasztanyagtól. Erre egy egyszerű tisztasági betét elegendő.pastedGraphic.png  pastedGraphic_1.pngA petevezető átjárhatósági vizsgálatot a következő esetekben érdemes elvégezni:

  • ismeretlen eredetű meddőség kivizsgálásakor (legalább 12 hónapja nem következett be spontán terhesség),
  • ultrahangvizsgálat során észlelt méhüregi, petevezetéki rendellenességek pontosításához.

A vizsgálat elvégzésének ideális időpontja: a menstruációt követő 10 napon belül.

Várandóság alatti ultrahang vizsgálatok

Nulladik ultrahangvizsgálat (5-10.hét) 

A nulladik alkalommal, gondozásba vételkor, hüvelyi ultrahang történik a terhesség igazolására, méhen kívüli terhesség kizárására, valamint a terhesség pontos nagyságának megállapítására. Ekkor az esetek többségében már az embrió szívműködését is ki tudjuk mutatni. Megnézzük a méhet, valamint a petefészkek környékét is, így ha van valami kóros, például petefészek ciszta, vagy a méhen myoma, az már rögtön az első alkalommal kiderül. Előfordulhat, hogy az első ultrahangnál még nem lehet látni a terhességet, vagy a szívműködést, ilyenkor a vizsgálatot egy héttel később megismételjük.

pastedGraphic.png

Első ultrahangvizsgálat(12-13.hét)

Az első ultrahang vizsgálatot 12-13. terhességi hét között végezzük. Ez egy genetikai vizsgálatnak számít. Erre az időre, vagyis a terhesség első harmadának végére már az embrió belső szervei, valamint végtagjai már kialakulnak, így ezeket jól lehet látni a vizsgálat során. A komolyabb fejlődési rendellenességeket már azonosítani lehet. Ugyanakkor ebben a korban már kromoszóma rendellenességeket is szűrni lehet. Bizonyos kromoszóma rendellenességekben (Down szindróma, Turner szindróma) az embrió nyaki redője az átlagosnál vastagabb (nagyobb, mint 3 mm). Down szindrómában az embrió orrcsontja ekkor még nem fejlődik ki, bizonyos ereken (ductus venosus) kóros véráramlás figyelhető meg. Ezeket azonosítva a beteg embriók kétharmadát már ekkor ultrahang vizsgálattal is azonosítani lehet. A találati biztonságot különböző vérvételekkel (kombinált teszt, integrált teszt) tovább lehet növelni. Természetesen az embrió nagyságát is lemérjük. Ez alapján lehet a szülés várható időpontját a legpontosabban előre jelezni. Ezt a vizsgálatot az esetek többségében már hason keresztül végezzük. Előfordulhatnak zavaró tényezők, például a belek a has és a méh közé helyezkednek be, ilyenkor hüvelyi ultrahang is szükséges lehet.

pastedGraphic_1.png

Második, genetikai ultrahang vizsgálat (18-20.hét)

A második genetikai ultrahangot a 18. és 20. terhességi hét között végezzük. Ekkora a magzat összes szerve kifejlődik és mérete miatt már jól is látható. A vizsgálat célja a különféle anatómiai rendellenességek kiszűrése. Ebben a terhességi korban jól lehet vizsgálni a magzat szívét, a belső szerveket, a koponyát, csontrendszert, a magzat gerincét, végtagjait. Sok esetben a magzat ujjait is meg lehet már számolni. Lehetőség van már az idegrendszer vizsgálatára is. A kromoszóma rendellenességeket ultrahanggal nem lehet 100%-os hatékonysággal szűrni, de a kóros esetek háromnegyedében lehet bizonyos jeleket látni, melyek utalhatnak kóros állapotra. Például Down szindrómás magzatnál sokszor agykamra tágulatot, vesemedence tágulatot, gyomor-bélrendszeri elzáródásokat, szív hibát, rövidebb végtagokat lehet azonosítani. Ha ilyenre gyanú van, akkor kiegészítő vizsgálatokra is szükség lehet. Természetesen a magzat nagyságát is lemérjük. Megmérjük a fejét, hasát, valamint a combcsont hosszát. Ezek alapján a gép ki tudja számolni a súlyát és a terhességi hetet is. Bizonyos rendellenességek a magzati fejlődés lelassulását okozhatják, ezekre már ilyenkor következtetni lehet. Nemcsak a magzatot vizsgáljuk ilyenkor, hanem nézzük még a magzatvíz mennyiségét, méhlepény szerkezetét és elhelyezkedését, méhszáj állapotát, esetleges eltéréseket a petefészkek környékén. Ha ezeknél eltérést találunk, azt a leleten jelezzük.

pastedGraphic_2.png

Magzati szívultrahang (20-24.hét)

A magzati szívultrahang, más néven magzati echokardiográfia egy kifejezetten a szívfejlődési rendellenességek kiszűrésére alkalmas vizsgálat, mellyel csaknem az összes súlyos szívfejlődési rendellenesség kimutatható. A magzati szívultrahang eredményei színes képekben láthatóak.A várandósság 5-6. hetében alakul ki és kezd el dobogni a baba szíve. Kezdetben nem érzékelhető a magzat szívverése, a második trimesztertől azonban jól hallható.

A magzat szíve folyamatosan fejlődik, így a várandósság alatt kiemelten fontos a szívfejlődési rendellenességek szűrése. A magzati szívfejlődési rendellenességek az újszülöttek közel 1%-át érintik.

Flowmetria

A magzati ereken végzett ultrahangos áramlásmérést jelenti. Elvégzése önállóan a következő esetekben indokolt:

  •  a terhességet gondozó orvos utasítása
  • kevés vagy sok magzatvíz
  • magzati növekedési retardáció
  • gyanús CTG/NST görbe

Harmadik ultrahangvizsgálat (30-32.hét)

A harmadik ultrahang vizsgálatot a 28. és 30. terhességi hét között végezzük. A vizsgálat célja a magzat növekedési ütemének ellenőrzése, a méhlepény elhelyezkedésének és állapotának felmérése. Ennél a vizsgálatnál is lemérjük a magzat fejét, hasát és a combcsont hosszát, ebből következtetni lehet a magzat súlyára. A vizsgálattal ki lehet szűrni az esetleges lepényi elégtelenségből származó méhen belüli sorvadást. Vannak különböző fejlődési rendellenességek is, amik ebben a terhességi korban mutathatók ki.

pastedGraphic_3.png

Negyedik ultrahangvizsgálat (36-38.hét) 

A negyedik vizsgálatot a szülés előtt, a 36. és 38. terhességi hét között végezzük. A vizsgálat fő célja a magzat és a méhlepény elhelyezkedésének megállapítása, valamint a magzat súlyának lemérése. Ezekből az adatokból lehet következtetni arra, hogy a hüvelyi szülés biztonságos-e, vagy esetleg inkább császármetszést kell-e csinálni. Például ha a lepény a méhszáj előtt helyezkedik el, akkor a magzat hüvelyi úton nem tud megszületni. Ugyanígy ha a magzat keresztben fekszik, hüvelyi szüléssel szintén nem érdemes próbálkozni. A magzati fej méreteiből és a magzat várható súlyából szintén lehet következtetni a szülésvezetés módjára.

pastedGraphic_4.png

Babamozi – 4D és 5D ultrahangvizsgálat (24-32.hét)

Csodálatos élményt ad a leendő szülőknek, ha betekintést nyerhetnek születendő kisbabájuk születés előtti életébe. A 4D ultrahangvizsgálat alatt megfigyelhetik magzatuk mozgásait, és akár még az arckifejezéseit is felfedezhetjük. A vizsgálatról készülő mozgókép pendrive-on kerül rögzítésre, így később otthon is megnézhetik.

A modern ultrahangkészülékeink – a hagyományos kétdimenziós (2D) vizsgálatok mellett – ma már egyaránt képesek a három (3D), négy (4D) illetve ötdimenziós (5D ultrahang) képalkotásra is.

MI KÜLÖNBSÉG  2D ÉS 3D KÖZÖTT?

A két- és a háromdimenziós vizsgálatok között az a különbség, hogy a kétdimenziós vizsgálatok metszeti képeket mutatnak, a háromdimenziós technika során a síkok sorozatát dolgozza fel a készülék. A program ezekből a síkokból alkot aztán egy háromdimenziós térben elhelyezett képet.

MI A 4D?

A negyedik dimenzió itt maga az idő. A négydimenziós, úgynevezett valós idejű ultrahang azt jelenti, hogy a három dimenzióban megjelenített síkokat immár mozgásban is láthatjuk, ezzel a módszerrel egy másodpercenként többször is frissített mozgóképet kapunk. A négydimenziós ultrahanggal tehát valós időben  láthatjuk a baba mozgását, arckifejezését, testhelyzetét.

MI AZ 5D?

A szülők számára egy igazi találkozást tesz lehetővé a magzatukkal. Az 5D ultrahang mint egy Imax moziban a  TV-készülékre kapcsolva, speciális háromdimenziós szemüvegen keresztül figyelhetjük meg  a magzatot. Precíz és éles képalkotás, már valódi térben és időben.

Pácienseink mondták