A környezetből származó információk jelentős része a látáson keresztül jut el hozzánk. Egészséges szem esetében a látás minőségét fénytörési hibák ronthatják. Ezért minden esetben fontos a látás ellenőrzése, szükség szerint a megfelelő szemüveg felírása, mind közelre, mind távolra. A szemszáradás okozta panaszok is indokolják a szükséges ellátást. A szem bármely részének megbetegedése, akár helyi-, akár általános okból, szintén okozhatja a látás romlását. Gyulladásos vagy degeneratív folyamatok érinthetik a szem összes rétegét, és megfelelő ellátást-, beavatkozást tesznek szükségessé. Lehet azonban a látásromlás hátterében idegrendszeri érintettség, amikor a szemben nem látunk elváltozást. Fontos ugyanakkor az időszakos szűrővizsgálat is. Lehet ez olyan esetben, mikor panasz vagy megbetegedés nincs a háttérben, de lehet valamilyen betegség kapcsán indokolt.

A rendelőben végzett vizsgálatok:
– Látásellenőrzés, melynek során először a távoli látást ellenőrizzük táblaolvasás segítségével, és a refraktométerrel mért értékek alapján korrigáljuk azt a megfelelő lencsékkel. Ezt követi a közei látás ellenőrzése, olvasószemüveg felírása.
– Saját szemüveg bemérése
– A szem elülső szegmentumának vizsgálata réslámpával, illetve a hátsó szegmentum, a retina vizsgálata, szükség szerint pupillatágításban.
– Szemnyomás mérés kontakt tonométerrel
– Az esetleges eltérések, panaszok megbeszélése, terápiás javaslat.
– Színlátás vizsgálat

Gyerekszemészeti vizsgálatot iskoláskorú gyerekek esetén végzünk, illetve könnycsatorna gyulladás esetén vizsgálunk fél év alatti csecsemőket.

Pácienseink mondták