Ultrahang diagnosztika

Az ultrahangvizsgálat a radiológiai képalkotó vizsgálatok között méltán vált az elmúlt évtizedekben a legnépszerűbbé. Káros mellékhatása nincs, korlátlanul ismételhető, fájdalmatlan, a beteg részéről előkészítést nem igényel és igen informatív. Rendelőnkben elérhető radilógiai ultrahang diagnosztikai vizsgálatok:

Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat

A hasi szervek, máj, vesék, lép hasnyálmirigy állapotát, gyulladásos, köves, daganatos betegségeit írja le. A szervek morfológiája mellett, a vér áramlásvizsgálataiból az érelmeszesedésre, mint az egyik legfonotosabb rizikófaktorra nézve is pontos adatokat nyerünk a szűkület fokának pontos meghatározásával.
A veszélyes alsó végtagi mélyvénás trombózis is jól kimutatható ultrahanggal, a gyógyulás folyamata is jól követhető. 

Mell és axilla ultrahang

fiatalkorban önállóan, később a mammográfiával együtt az emlőrák szűrésének és korai felfedezésének legjobb módszere. Ultrahang-vezérléssel a bizonytalan elváltozásokból finomtű mintavétel is végezhető, igy eldöntendő az elváltozás mibenléte.

Carotis-vertebralis vascularis Uh vizsgálat

A nyaki verőerek Uh vizsgálata, ami a cardiovascularis rizikófaktorok kiderítésekor fontos, kardiologiai vizsgálatok kiegészítője.

Pajzsmirigy ultrahang vizsgálat

A nyaki lágyrész vizsgálat a pajzsmirigy-diagnosztika elengedhetetlen eleme. A pajzsmirigy vizsgálata során vizsgáljuk a pajzsmirigy méretét, szerkezetét, gyulladást, cystákat, göböket. 

Ízületi ultrahang

a degeneratív betegségek és sportsérülés-okozta ízületi elváltozásokat vizsgálja fájdalommentesen.

Alsó végtagi vascularis UH vizsgálata
A mélyvénás thrombosis kiderítésére, visszér műtét előtti állapot feltérképezésére alkalmas fajdalommentes vizsgálat.

Szívultrahang

Célja a szív- és a nagy erek anatómiájának vizsgálata, a szív a négy szívkamra működésének megfigyelése, a véráramlási paraméterek nagy pontosságú meghatározása, szívizom elváltozások, billentyű betegségek. A szív és a benne áramló vér vizsgálata történik, így megmérhetők a szív üregei, a fal vastagsága, megbecsülhető a szív pumpáló ereje. Vizsgálhatók a szívben található billentyűk, a billentyűkön áramló vér sebessége, kimutathatók kóros áramlások, megbecsülhetők ezen eltérések hosszú távú hatásai. A szívultrahanggal kimutathatóak a lezajlott infarktus utáni hegesedések, az izom mozgásának zavarai, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög

Csecsemő ultrahang 

A szülést követő 6-8 hétben végzett csípőhasi és koponya ultrahang vizsgálattal olyan születési és fejlődési problémákra derülhet fény, amik még nem okoznak látható bajt, de korai felismerésük a baba egészséges fejlődése érdekében nagyon fontos. A csecsemő ultrahangvizsgálat teljesen biztonságos és fájdalommentes, nincs mellékhatása, és a babák békésen tűrik. Minden csecsemő ultrahangos szűrése ajánlott, de kiemelten javasoljuk abban az esetben, ha a családban előfordult fejlődési rendellenesség, vesebetegség, csípőficam. A baba ultrahangos szűrővizsgálata akkor is ajánlott, ha a baba fejlődése az átlaghoz képest elmarad.

A csecsemő hasi ultrahang vizsgálatról

A hasi ultrahangvizsgálat során a hasi szervek – a máj, az epehólyag, a lép, a hasnyálmirigy, a vesék, a húgyhólyag és a kismedencei szervek – fejlődési rendellenességeit szűrjük. Segítségével még a tünetek megjelenése előtt felismerhetőek olyan betegségek, melyek kezelést vagy rendszeres ellenőrzést igényelnek.

A koponya ultrahang vizsgálatról

A koponya ultrahangos vizsgálata valójában agyi ultrahangvizsgálatot jelent, amit a baba feje tetejének a pici korban még puha részén, a nagykutacson keresztül végzünk.

Az agyi ultrahangvizsgálat segítségével megállapíthatók a terhesség alatti fertőzések által okozott elváltozások, a fejlődési rendellenességek, az újszülött kori agyvérzés és az oxigénhiányos állapot következtében létrejött károsodások.

Az elváltozások korai felismerése és időben megkezdett kezelése jelentős hatással lehet a gyermek szellemi és fizikai képességeire, ezért minden baba érdeke, hogy ezt a vizsgálatot elvégezze az orvos.

A csípő ultrahang vizsgálatról

A csípő ultrahangos vizsgálatával nemcsak a csípőficam, hanem az alulfejlett csípőízület is kiszűrhető. A vizsgálat különösen javasolható olyan babáknál, akiknek a családjában csípőficam fordult elő, vagy ikerterhességből, farfekvésből születtek.  A csípő ultrahang vizsgálattal felfedezett elváltozások pici korban könnyen orvosolhatók. Kóros eltérés esetén kontroll vizsgálatra, illetve ortopédus segítségére lehet szükség.

Pácienseink mondták